Ida fikk Audhilds minnepris for 2022

Ida Mikkonen, født 2008, fra Bergen ble på Vestlandskappleiken i Jostedal lørdag 8. oktober tildelt Audhild Flaktveit Moxnes sin minnepris til unge utøvere på hardingfele for 2022. Foto Eva Marie Toppe.

Audhild Flaktveit Moxnes sin minnepris til unge utøvere på hardingfele for 2022 er tildelt Ida Mikkonen, født 2008, fra Bergen. Prisen er på 15 000 kroner og ble delt ut på Vestlandskappleiken i Jostedal lørdag 8. oktober.

Formålet med minneprisen er å oppmuntre unge lovende utøvere på hardingfele fra Vestlandet. Prisen er etablert til minne om Audhild Flaktveit Moxnes fra Sollien på Landås, som var aktiv utøver på hardingfele og danset folkedans. Audhild omkom i en trafikkulykke i Bergen 19. mars 2004, bare 17 år gammel.

Ida begynte å spille hardingfele gjennom rekrutteringsprosjektet i Bergen Ungdomslag Ervingen: «Morgondagens spelemenn» i 2015. Etter hvert fikk hun plass i kulturskolen med Elna Selle som lærer. De siste årene har hun hatt Johanne Mjøs som lærer, både i hardingfele og vanlig fele. Ida er også med i Bergen juniorspelemannslag og i mindre grupper for de ivrigste elevene.

– Viktig ressurs i spelemannslaget

– Ida har god kontroll på slåtter og arrangement til samspill, og er dermed en viktig ressurs i spelemannslaget. Til tross for sin unge alder, har hun allerede et godt og klart spill, og øver flittig, heter det i begrunnelsen.

Høsten 2021 fikk hun plass i fordypningsprogrammet i Bergen Juniorspelemannslag. Ida er en ivrig deltaker på kurs og festivaler. Hun deltar også på kappleiker som soloutøver – og i gruppespill. Prisvinneren er del av en duo – og de stiller gjerne opp på ulike spilleoppdrag. I vår spilte de på folkemusikkfestival i Litauen, og fikk mange gode tilbakemeldinger på det. Ida spiller også sammen med sin far, som er gitarist, og de stiller på ulike spilleoppdrag sammen.

Prisen er støttet av Sparebanken Vest med flere og har vært delt ut årlig siden 2007. Inga Hilde Breivik har laget diplomet som hører til minneprisen. Styret for minneprisen: Arne Anderdal, Solgunn Margaret Flaktveit, Sigrid Moldestad og Eva Marie Toppe.

Audhild Flaktveit Moxnes fra Landås var aktiv med hardingfele og danset folkedans. Hun døde i en trafikkulykke i 2004, 17 år gammel. Foto: Erling Moxnes.