Førjulstiden 1922 var på mange måter lik 2022

Julehandelen i Bergen i 1922 så ut til å bli litt lavere enn de foregående årene. Oppslag i Morgenavisen 19. desember 1922.

Førjulstiden 2022 har på mange måter inneholdt de samme elementer som for hundre år siden: stigende matvarepriser, økende fattigdom, etterdønninger etter verdensomspennende virussykdom – og krig i Europa.

For de som hadde penger hadde imidlertid bergensavisene mange fristende tilbud. De som hadde mindre penger å rutte med, kunne håpe på gevinst i avisenes julelotterier. Over 20 griser ble loddet ut. Ellers var den moderne tid kommet med elektrisiteten.

Bergens Aftenblad loddet ut hele tolv griser i sitt griselotteri i 1922.

Mange elektriske julegaver hos AEG. BT 9. desember 1922.

Vi har gått gjennom en del av bergensavisene i desember 2022 og funnet et knippe annonser med forlokkende tilbud. Mange vil nok bli overrasket over at mange typer moderne hjelpemidler var å få kjøpt. Elektriske apparater var på full fart inn i de tusen hjem. AEG i Vaskerelven kunne bl.a. tilby sigarettennere, krølltangvarmere, varmeputer, kaffetraktere og støvsugere. Alle elektriske.

Litt nedgang i julegaveomsetningen

Morgenavisen hadde tatt pulsen på julehandelen to dager før julaften 1922. Forretningene så ut til å ha gjort seg enda mer flid med utstillingene enn tidligere. – I disse pinaktige tider er det jo om å gjøre å fremstille sine varer på en så fristende måte som mulig for å få flest mulig kunder, skrev avisen. Omsetningen var som ventet mindre enn de foregående årene. Salget av billige og nyttige gjenstander gikk best, mens salget av luksusartikler ikke var særlig stort. Buntmakerne klaget over svakt salg og skyldte blant annet på dårlig vær.

Julepresenter for herrer for Sverre W. Monsen. BT 22. desember 1922.

Annonser for butikker i Handelsbarakken i Strandgaten.

I Hunstadsvingen fristet Rich. Østensen Kronstads husmødre med bl.a. kjøtpølser og blodmat. Annonse i Arbeidet 15. desember 1922.

Variert utvalg i kolonialvarer i Mæhles Kolonial i Storhaugen på Årstad. Dagen 1. desember 1922.

Paraplyen Kokechokolade – litt bedre enn det beste De har hat før. Annonse i Arbeidet 22. desember 1922.

Både Møllers tran og kunstige blomster var i handelen for hundre år siden. Annonser Bergens Aftenblad 11. desember 1922.

Hansa Bryggeri sørget for hjemtransport. Bergens Aftenblad 16. desember 1922.