Elever fra Årstad videregående skole klar for landsfinale i TineCup

Laget fra Årstad videregående skole vant regionfinalen i Tinecup og er klar for landsfinale 6. februar. De går dermed videre til Stavanger og den nasjonale finalen i februar.

Tema for årets oppgave var «Smak av Norge. En hilsen til Kronprinsparet».

Det var Grela Agnieszka, Kamila Bønes og Stine Skogsrud (kokker) og Mucenica-Hristea og Mihail-Daniel (servitører) som vant den regionale finalen for Tinecup, som ble arrangert på Sotra på fredag 4. desember.
De går dermed videre til Stavanger og den nasjonale finalen i februar. Tema for årets oppgave var «Smak av Norge. En hilsen til Kronprinsparet».

Det er alvor når kokke-elevene fra Sandsli, Årstad og Sotra konkurrerer om en finaleplass i Norgescupen. Lydene fra kjøkkenet bak døren avslører at stressnivået er til å ta og føle på, uten at servitørene på noen måte reflekterer dette. De vet at også deres prestasjoner teller med i poengsummen.

Imponert over nivået

– Jeg er imponert over nivået med tanke på at dette bare er andreårselever som ikke har vært i lære ennå. Disse elevene har et stort potensiale for å gjøre det bra senere i karrieren, sier hoveddommer Kristine Øvrebø, fra Bergenskokkenes Mesterlaug til Vest Næringsråds nettavis.

Blant gjestene i «restauranten» sitter Camilla Rambø fra Opplæringskontoret for hotell- og restaurantfag i Hordaland og Ida-Marie Holmøyvik fra Lerøy, som begge har kokke-fagbrev. De er enige om at hvis flere hadde visst hvor gøy det er å være lærling så hadde flere valgt yrkesfag.

Det ble en knepen seier til Årstad vgs, med Sotra på andreplass.

«Smak av Norge. En hilsen til Kronprinsparet»

Tema for årets oppgave var «Smak av Norge. En hilsen til Kronprinsparet». Kronprinsparet er opptatt av norsk design, norske råvarer og gode smakskombinasjoner. – Tenk dere at det er nettopp dere som skal lage en vennemiddag for Kronprinsparets nærmeste venner. Norge er kjent for rotgrønnsaker, sopp, fisk og sjømat. Miks dem, til en tre-retters meny slik ditt lag ønsker at Kronprinsparet skal servere sine nærmeste venner, var oppfordringen fra,TINE og Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL), som arrangerer TINECup for kokk- og servitørelever på VG2 trinn. Målet med konkurransen er å motivere unge fagutøvere, og derved styrke rekrutteringen til kokkefaget.

Motivere og rekruttere

Målet med konkurransen er å motivere unge fagutøvere, og derved styrke rekrutteringen til kokkefaget. Arrangørenes ønsker er at deltakelse i konkurransen vil vekke ytterligere interesse og nysgjerrighet for faget. Tilbakemeldinger fra tidligere deltakere, er at konkurransen har vært en positiv og nyttig erfaring.

Konkurransen er lagt opp som en lagkonkurranse. Hvert lag består av to kokkeelever, en servitørelev og en lagleder.Lagleder må ha kokk- eller servitørfagbrev. Lagene kvalifiserer seg til konkurransen gjennom en innsendelsesoppgave. Fem lag går videre til semifinaler. Vinnerlaget fra hver semifinale møtes i den nasjonale finalen som holdes på Norgescup i Stavanger.

Finaledommerne

Dette er dommerne elevene fra Årstad vgs vil møte i Stavanger:

Hoveddommer kokk: Jostein Medhus fra Kulinarisk Akademi i Oslo, manager for De norske kokkelandslagene. Han er imponert over det faglige nivået til TINECup finalistene. – Jeg har sett og smakt mye bra under TINECup, og nå gleder jeg meg til neste finale.

Hoveddommer servitør: Torill Renaa fra Renaa Restauranter. Hun er imponert over nivået til elevene. De stiller svært godt forberedte både til den teoretiske osteoppgaven og de praktiske servitøroppgavene.

Vinner av TINECup 2015 blir offentliggjort under Norgescup på TINE-aften fredag 6. februar. Det kåres ett vinnerlag som får diplom, medalje og stipend på 10.000 kr til faglig utvikling.

NKL vil gjennom sitt nettverk i bransjen og i samarbeid med vinnerlaget tilrettelegge for hospitering hos en bedrift i Norge.

De andre lagene får delt andreplass, medalje og premie.

Dommerne: Reidun V. Aase, Kristine Øvrebø og Elisabeth Aag. Foto: Inger Elise J. Økland/Vest Næringsråd, vnr.no.

Dommerne: Reidun V. Aase, Kristine Øvrebø og Elisabeth Aag. Foto: Inger Elise J. Økland/Vest Næringsråd, vnr.no.

Hovedretten skulle bestå av TINE Kremfløte og minst 60 prosent kalveculotte. Foto: Årstad vgs.

Hovedretten skulle bestå av TINE Kremfløte og minst 60
prosent kalveculotte. Foto: Årstad vgs.

Bilde av Årstad vgs. sin vinneroppgave, Smak Norge. Foto: Årstad vgs.

Bilde av Årstad vgs. sin vinneroppgave, Smak Norge. Foto: Årstad vgs.

Velkommen til bords! Imponerende innsats av Årstad vgs.-elevene. Foto: Årstad vg.

Velkommen til bords! Imponerende innsats av Årstad vgs.-elevene. Foto: Årstad vg.