Mange i Årstad åpner husene sine for fremmede

I Grønnlien får to personer overnatting for 200 kroner. Summen inkluderer et serviceinnstilt vertskap som roses opp i skyene av gjester fra hele verden. Bilde fra prospektets nettside.

Får du gjester og mangler plass, er private husrom et alternativ til hotell. I Årstadområdet er det for øyeblikket om lag 30 leiligheter og rom tilknyttet overnattingsnettverket Airbnb.

Årstadposten foretok i ettermiddag en sjekk på AirBnb sitt kart over Årstad. Her fins tilbud for enhver lommebok, fra 190 kroner for en overnatting i Grønnlien i soverom med to senger og bad til 1800 kroner for en stor leilighet med meget høy standard i Finnbergåsen. De som vil has panoramautsikt over Bergen, får det for 1394 kroner fra en stor leilighet i Løvstakklien.

Husrom og hjerterom

Utleiestedene blir presentert med informasjon om beliggenhet, vertskapet, antall rom og sengeplasser, fasiliteter som kjøkken, vaskemaskin, tørketrommel og parkering. Er man fortsatt skeptisk, er det bare å ta en titt på anmeldelsene. David, som leier ut i Grønnlien, kan glede seg over kommentarer som rent og pent, rolig nabolag, hjelpsom (kjørte til flyplassen for det bussbilletten kostet) og vennlig.

Leiligheten i Løvstakklien har plass til seks gjester. Her er det et helt hjem som blir leid ut. Utleierne Laura og Gisle får mye ros for vennlighet og hjelpsomhet, men potensielle gjester får beskjed om at vertskapet har hund og katt. De over hundre hilsenene kommer fra gjester fra hele verden. De tre siste som har skrevet seg inn «gjesteboken» i høst er fra Frankrike, Hong Kong og Brasil.

Leilighetene og rommene er jevnt fordelt utover bydelen.

Flest i Kronstadområdet

Flest er det i Kronstadområdet, der det er om lag 15 overnattingssteder, der de fleste ligger i prisklassen fra 400 til 800 kroner. Noen kan leies for en natt, andre utleiere ønsker langtidsleie. Noen tilbyr mye samkvem med vertskapet, andre steder blir man mer overlatt til seg selv. Felles for alle som er med i nettverket er ønsket om å slippe fremmede inn på egne gemakker.

Over to millioner utleiesteder

Airbnb ble grunnlagt i august 2008 og har sin base i San Francisco, California, Airbnb er en markedsplass for folk å leie ut, oppdage og bestille overnattinger rundt om i verden – på nett eller fra en mobiltelefon, eller fra et nettbrett.

Det er over to millioner utleiesteder i 34.000 byer i 190 land over hele verden. Disse tar årlig imot over 60 millioner gjester. – Enten det er for en leilighet for en natt, et slott for en uke eller en villa for en måned, Airbnb får folk sammen i unike reiseopplevelser, til hvilken som helst pris, i flere enn 34 000 byer og 190 land. Og med kundeservice i verdensklasse og et voksende nettverk av brukere, er Airbnb den enkleste måten for folk å tjene på ekstra plass de har til overs og vise det til millioner av folk som kan se det, skriver nettverket på sin norske nettside.

Hjemmekoselig i leilighet i Finnbergåsen. For 750 kroner døgnet får to personer en luksuriøs leilighet drøye fem minutter fra sentrum. Bilde fra prospektets nettside.

Hjemmekoselig i leilighet i Finnbergåsen. For 750 kroner døgnet får to personer en luksuriøs leilighet drøye fem minutter fra sentrum. Bilde fra prospektets nettside.

Om lag 30 boliger i Årstadområdet tilbød i ettermiddag husrom på det verdensomspennende overnattingsnettverket Airbnb.

Om lag 30 boliger i Årstadområdet tilbød i ettermiddag husrom på det verdensomspennende overnattingsnettverket Airbnb.