Asylmottaket trenger folk som vil gå småturer og arrangere julefest

Asylmottaket på Landås har ansatt over 50 medarbeidere, men det vil også vært stort behov for frivllige. Bilde: Facebookgruppen Asylmottak på Landås.

Etter å ha stått tomt i halvannet år er det igjen liv på høyskolen på Landås. Asylmottaket er kommet i gang og beboerne har behov for omsorg også fra frivillige. Det trengs blant annet folk som vil gå på tur i nabolaget med beboere på mottaket og folk som vil være med på å stelle i stand fest 29. desember. Varme og omtanke er noe vi viser våre nærmeste i desember. Nå kan man la hjertevarmen også omslutte dem som har kommet til Landås etter år med krig.

Småturer i nabolaget, fest for beboerne 29. desember

Har du lyst til å ta med noen av beboerne på småturer i nabolaget? Da er det behov for deg så snart som mulig. Både før jul og i romjulen er aktuelt.

Asylmottaket har fått inn en mengde med julegaver, og i den forbindelse har de behov for hjelp fra frivillige til å arrangere en fest for beboerne tirsdag 29. desember mellom klokken 19 og 21 i kantinen. De trenger hjelp til å dele ut gaver, bake kaker og boller. Norsk Folkehjelp Bergen skaffer underholdning og kantinen stiller med kaffe og saft.
De som er interessert i å gå turer og/eller være med på å arrangere fest 29. desember, kan sende  en epost til lindan@npaid.org så snart som mulig. På grunn av sikkerheten må alle frivillige som skal inn på selve mottaket ha politiattest.

Inviteres til Røde kors-huset

Ellers vil beboerne på aylmottaket kunne besøke Røde Kors-huset, Vetrlidsallmenningen 9, i julen. Der holdes det åpent julaften, 1. juledag og 2. juledag kl. 11-16. I lagets fine lokaler rett under Fløibanen ønsker man alle som ønsker det velkommen til å tilbringe tid sammen med andre. Feiringen er familievennlig med eget lekerom for barn. Det blir enkel servering med mat, kaffe og kaker. Arrangementet er gratis og krever ingen påmelding.

En del av dem som hjalp til med å skru sammen senger og rydde. Foto: Mottaksleder: Hugo Limkjær, Norsk Folkehjelp.

En del av dem som hjalp til med å skru sammen senger og rydde. Foto: Mottaksleder Hugo Limkjær, Norsk Folkehjelp.

Frivilligheten på Landås viste sin styrke kort tid etter at nyheten om asylmottaket ble kjent. Rask innflytting på mottaket kunne neppe skjedd uten den store innsatsen fra frivilligere. Helgen 21. – 22. november  organiserte Norsk Folkehjelp montering av beboersenger. Mellom 30 og 40 frivillige stilte opp for å hjelpe. Både store og små hjalp til med å montere senger, rydde og kaste avfall.  – Dette lover veldig godt for integrering mellom mottaket på Landås sine naboer, frivilligheten og de kommende beboerne, skriver mottaksleder Hugo Limkjær på asylmottakets nettside.

De første kom 10. desember

De første 23 beboerne kom til asylmottaket natt til 10. desember. Det var en blanding av familier og enslige fra Syria, Afghanistan, Eritrea og noen flere land. Mottaket vil ha en maks kapasitet på 635 beboere og opptrappingen skjer gradvis de neste ukene. Det er ansatt 50 årsverk så langt, med funksjoner som mottaksleder, informasjonsansvarlig, barnefaglig ansvarlig, helsekoordinator, frivillighetskoordinator, aktivitetsleder, HMS ansvarlig, miljøarbeidere og mange flere. Alle ansatte må ha politiattest og alle som skal inn/ut av mottaket må gjennom en adgangskontroll bemannet av Securitas.

Gode tilbud fra første dag

Fra første dag får beboerne egen seng med skap, 3-4 måltider i kantinen, helsetilbud med helsesjekk ved ankomst (7 helsesøstre, 1 hel legestilling, 1 jordmor, flere miljøarbeidere på mottaket), dusjtilbud og gymsaler.

Barnebase med TV-rom, selvbetjent vaskeri og aktivitetsprogram er noe beboerne vil sette pris på. Mange av dem har vært på flukt i måneder. Ledelsen ved mottaket vil ha daglige møter med helseavdelingen og jevnlige møter med politi og brannvesen.

Webside og Facebook-side

Nå er en egen webside  og en offisiell Facebookside klar. Disse vil være «inngangen» for alle som ønsker å donere klær/leker og bidra med frivillig innsats. Årstadposten vil dele lenke til Facebook-siden så snart den er klar. Bibliotekrommet i østenden av bygget er planlagt drevet av frivillige.

Alle frivillige som skal jobbe inne på mottaket må av sikkerhetsgrunner ha politiattest og signere taushetsløfte. De siste par ukene har for Norsk Folkehjelps medarbeidere i første rekke dreid seg om å ansette folk, gjøre mottaket klart for beboere og få oversikt over alle behov.

De ønsker en løpende og tett dialog med nabolaget, og lover å få det skikkelig på plass så snart de «har hodet over vannet» i løpet av noen uker. Det uttrykkes glede over engasjementet fra nabolaget (og konstruktive bidrag, både knyttet til utfordringer og muligheter) og de ønsker å prioritere å ivareta dette.

Les mer på Asylmottak på Landås på Facebook