Morten Damhagen slutter som trener av herrelaget til Nymark

Morten Damhagen gir seg som trener for Nymarks herrelag. Foto: Nymark IL.

Morten Damhagen slutter som trener av herrelaget til Nymark. Han startet som trener da laget var i 5. divisjon og gir seg etter fire sesonger i 4. divisjon, en i 5. og nå klar for en ny sesong i 5. – Ja, nå er det slutt. Jeg har ikke fått det til og det er mitt ansvar at vi rykket ned. Det er på tide å slippe til andre krefter, sier Damhagen til Nymarks nettside.

Opp- og nedturer siden 2011

Damhagen startet som trener da Nymark spilte i 5. divisjon. Slik har det gått med Nymark ved sesongslutt i de årene Damhagen har ledet laget:

2011: klar for 4. divisjon

Nymark vinner sin avdeling i 5. divisjon etter solide 13 seire, 3 uavgjort og 4 tap og er klar for 4. divisjon.

2012: midt på tabellen i 4. divisjon

Nymark ender på en 8. plass, med 9 seire, 4 uavgjort og 11 tap. Med 31 poeng var laget bare 3 poeng etter Hovding på 4. plass.

2013: tredje sist og klar for 5. divisjon

Nymark sanker 27 poeng og ender tredjesist, noe som betyr 5. divisjonsspill i 2014. Laget hadde ikke så mye dårligere resultater enn i 2013-sesongen, 7 seire, 6 uavgjort og 9 tap, og bare målforskjellen skilte Nymark og Follese, som beholdt plassen. Nymark hadde 34-40 i målforskjell, Follese 55-51.

2014: klar for 4. divisjon igjen

Nok en god sesong i 5. divisjon for Nymark. Laget blir nummer to i sin avdeling etter Sund og er klar for 4. divisjon igjen. 14 seire, 5 uavgjort og 3 tap og solide 75-22 i målforskjell imponerte.

2015: rykker ned i 5. divisjon

Nymark klar for 5. divisjon igjen. Laget ender tre sist med 28 poeng på 24 kamper; 8 seire, 4 uavgjort og 12 tap. Tre poeng opp til Smørås og Fyllingsdalen 3.

Foran siste serierunde lå Nymark på trygg plass på tabellen, og selv med tap i siste kamp skulle det faktisk ganske mye uflaks til for at plassen skulle glippe. Tap ble det mot Osterøy IL, som de hadde slått 3-0 på hjemmebane. Verre var det at Fyllingsdalen 3 på plassen bak klarte å vinne borte mot suverene seriemester Åsane 2. Og enda verre ble det at Smørås, som også lå bak Nymark, skulle vinne mot Follese som kjempet om den siste kvalikplassen til 3. divisjon. Nedrykket var dermed et faktum.

Nymark hadde 44-46 i målforskjell ved sesongslutt. Kampene mot Baune endte 3-3 og 3-2-seier til Baune. Osterøy ble altså slått 3-0 og mot Voss ble det solide 4-0 på kunstgresset på Nymark. Begge lagene beholdt sine plasser med god margin: Voss ble nummer 5 og Osterøy nummer 7. En mager trøst for Nymark var det at også lokalrival Baune rykker ned etter en enda dårligere sesong med bare 18 poeng. I 2016 spiller de i samme avdeling i 5. divisjon.

Stor gruppe lokale spillere og god treningskultur

Årets nedrykk har vært så tungt å svelge at Damhagen velger å gå av som trener. – På vårt beste er vi et topplag i 4. divisjon, men dessverre er nok bunnivået i en lavere divisjon. Vi slår Vestsiden-Askøy som rykket opp til 3. divisjon, men taper for bunnlaget Baune. At vi er så ujevn er mitt ansvar og det tar jeg nå konsekvensen av, sier Damhagen til Nymarks nettside.

Selv om Nymark IL er tilbake i samme divisjon som i 2011, er det likevel mye som er blitt bedre. Damhagen etterlater seg en stor gruppe bestående av mange lokale spillere. Det er innarbeidet en god treningskultur med mye trøkk på treningene. Det har vært minst 18 spillere på hver eneste trening i hele 2015.

– Det er bare jeg som ikke har klart å få ut potensialet som er i spillergruppen, understreker han.

Lang trenerkarriere
Morten er født og oppvokst på Nymark og har selv spilt på alle aldersbestemte nivåer i klubben. Han debuterte i ung alder på A-laget hvor han spilte ca. 100 kamper, de aller fleste da Nymark spilte i 3. divisjon. Trenerspiren i han blomstret også i ung alder. Som 14-åring var han nemlig spillende trener for guttelaget i Nymark, noe som skulle vise seg å være starten på en lang og innholdsrik karriere som fotballtrener.

Damhagen har trent jentelag på alle nivå i Nymark og har vært trener for damelaget i to perioder. Han har trent klubbens gutte- og juniorlag og var assistenttrener på A-laget en periode på 90-tallet.

Så forlot han Nymark noen år for å trene andre lag. Han har trent elitelaget til Fana junior, 3. divisjonslagene til Radøy/Manger og Askøy og andrelaget til Åsane. I 2006 trente han Løv-Ham i Adeccoligaen og I 2008 overtok han treneransvaret for Bjarg i 4. divisjon og rykket opp til 3. divisjon på første forsøk. Han sluttet som Bjarg-trener med bronsemedaljer i 3. divisjon i 2010.

Fortsetter som trener for Nymark jenter 2004 og trenerkoordinator
I 2011 var han tilbake i moderklubben Nymark IL hvor han har vært helt til nå. Han har allerede fått tilbud om å trene andre klubber på høyere nivå enn Nymark IL, men har takket nei. For selv om Damhagen gir seg som A-lagstrener, har han tenkt å fortsette i Nymark IL.

– Jeg skal fortsette å trene jenter 2004 hvor datteren min spiller. I tillegg er jeg fortsatt engasjert som klubbens trenerkoordinator, sier Damhagen.

Morten Damhagen er daglig leder i Maritim Båtutstyr, som er Norges største båtutstyrskjede med butikker i Arendal, Bergen, Fredrikstad, Stavanger, Kristiansand og Oslo.

Foran siste serierunde lå Nymark på trygg plass på tabellen, og selv med tap i siste kamp skulle det faktisk ganske mye uflaks til for at plassen skulle glippe. Tap ble det mot Osterøy IL. Verre var det at Fyllingsdalen 3 på plassen bak klarte å vinne borte mot suverene seriemester Åsane 2. Og enda verre ble det at Smørås, som også lå bak Nymark, skulle vinne mot Follese som kjempet om den siste kvalikplassen til 3. divisjon. Nedrykket var dermed et faktum.