Treningstrender 2016: veldig høy eller veldig lav intensitet

På SiB Kronstad treningssenter er det lagt opp til allsidig trening på ulike nivåer. Her fra gruppetrening. Foto: SiB Kronstad treningssenter.

Frøydis Hausmann, høgskolelektor i idrett ved Høgskolen i Bergen, er kritisk til de nye trendene ved treningssentrene som utelukker mange mennesker som ønsker å holde seg i form, men som ikke kan trene så harde treningsøkter som mange sentre legger opp til.

– Enten blir man tilbudt veldig høy intensitet, eller så er det de rolige og avspennende timene som vektlegges. Men hva med timene midt imellom, hvor ble de av? spør hun i et intervju på Høgskolen i Bergen sin nettside.

Frøydis Hausmann er en av veteranene innen treningssenterbransjen i Norge. Hun startet i treningssenterbransjen i 1982 og var med på å bygge opp et av de første store treningssentrene i Bergen, Sats. Hun begynte som timelærer i dans ved Høgskolen i Bergen i 1988 og ble ansatt i full stilling i 1990.

Frøydis Hausmann, høgskolelektor i idrett ved Høgskolen i Bergen, savner allroundtreningen med noe lavere intensitet på treningssentrene. Foto: HiB.

Frøydis Hausmann, høgskolelektor i idrett ved Høgskolen i Bergen, savner allroundtreningen med noe lavere intensitet på treningssentrene. Foto: HiB.

Effektiv trening med høy intensitet

Frøydis Hausmann tror at gruppetreningen på treningssentrene i 2016 vil bestå av effektiv trening med høy intensitet, gjerne sirkeltrening, tilpasset folks travle hverdag. En time preget av høy intensitet vil inneholde utholdenhets- og styrketrening med intervaller. Utøverne vil bruke utstyr som kettlebells, manualer og tau. Trenden i disse timene er ofte preget av militære øvelser, som prinsippene i bootcamp.

Mange treningssentre tilbyr yoga og pilates. – Også treningsprogrammer innen Body Mind, som vektlegger å roe ned, vil det komme flere av, sier Hausmann.

Få alternativer til seniortrimmen

Allroundtreningen med noe lavere intensitet blir borte. Slike timer passer for mange. Man får litt utholdenhet og litt styrke på samme treningstime, og mulighetene for å tilpasse utføring etter form, alder og diverse skader ligger bedre til rette.

– Med tanke på folkehelsen, er det synd. Det er nesten ikke timer igjen for den som ønsker seg en god treningsøkt med mindre hard trening, sier Hausmann.

For ti år siden var det mange tilbud for vanlige mosjonister og mange timer som vektla koordinasjon. Nå er den typen timer omtrent ikke å se. For mange er ikke seniortrimmen et alternativ.

Yoga positivt for nedstressing

Hausmann tror yogatrening kan være en viktig helsefremmende trening enten man satser på rolig yoga som yinyoga, mer akrobatiske øvelser eller bikram yoga, hvor det trenes i rom som holder kroppstemperatur og vel så det.

– I et folkehelseperspektiv kan yogatrening ha en svært viktig rolle, men den må ta vare på den moderate treningen, slik at alle grupper blir ivaretatt, sier Frøydis Hausmann til hib.no.