I 1905 feiret Bergens Mekaniske Verksted, BMV, sitt 50-årsjubileum. Noen hundre meter sør for verftet gikk grensen mellom by og land. Her krysser det gamle tråkket fra Viken til Løvstakken en annen gammel ferdselsåre, Løbergsveien. Det meste av den gamle bebyggelsen er borte, men husene i gaten som i sin tid het Halvor Lunds gate står fortsatt.
I dag har husene adresse Møregaten, Løbergsveien, Rogagaten eller Hordagaten. Den bratte veistubben, som er oppkalt etter en av Årstads store sønner, gårdbruker Halvor Lund, går fra Løbergsveien til Firdagaten.
Den første boligbyggingen i området fant sted langs de eksisterende veiløpene. I Solheimsviken ble det bygget boliger for de ulike bedriftenes ansatte. I 1910 var store deler av gatene Halvor Lunds gate, Bøhmergaten, Granbakken og Furubakken bebygget.
To familier, 14 beboere
Boligene i Halvor Lunds gate var den sørligste bebyggelsen i Solheimsviken ifølge kart fra 1910. Lenger sør var det gårdsbruk med til dels store marker. Her kom senere blant annet Solheim kirkegård. Fire bygninger lå langs Løbergsveien. Ved Møregaten 14 starter gaten som var oppkalt etter gårdbruker Lund. Gaten er meget bratt og er i dag gang- og sykkelvei. Den nyttes også til parkering. Det står ikke noe skilt som forteller om gatens status, men i krysset med Rogagaten er det en trapp som iallfall ikke biler kan passere.
Det nederste huset i tidligere Halvor Lunds gate, Møregaten 14, ble oppført omkring 1905, og ifølge folketellingen for 1280 Årstad herred i 1910 14 beboere fordelt på to familier.
De må ha bodd ganske trangt, for på den tiden hadde huset to bebodde etasjer på til sammen under 100 kvadratmeter. I 1910 hadde huset kjeller, to boligetasjer og loft. I den ene etasjen bodde familien Handeland, med far Ole Johan (født 1861) og mor Ingrid (født 1876), begge født i Fjeldberg i Sunnhordland. Ole Johan var dampskipslos og Ingrid hjemmeværende hustru. De hadde seks barn på mellom to og tolv år, Karl (født 1898), Anton (født 1901), begge født i Skånevik, Arthur (født 1903 i Vågan), Otto (født 1906 i Bergen) og Gudrun (født 1908 i Fjeldberg). De hadde også en husholdningselev, 16 år gamle Anna Gravdal fra Skånevik, boende hos seg.
I den andre etasjen bodde familien Knudsen, bestående av far, handelsgartneriarbeider Karl Martin Knudsen (født 1873) fra Aarstad, mor Jørgine Larsine Knudsen (født 1877) fra Strandebarm og barna Aslaug (født 1901), Magnhild (født 1904), Gudrun (født 1906) og Aksel Martin (født 1909), alle født i Aarstad.
Ble varslet om brann
Årstad brannstasjon holdt til i Løbergsveien før den flyttet til Fridalen i 1943. Da første etasje i Møregaten 14 ble innredet på slutten av 1990-tallet, ble det funnet telekabler i veggen. Dette var kabler som gikk fra brannstasjonen til medarbeidere i brannvesenet. Lenge før telefonen ble allemannseie ble brannmennene varslet via egne linjer. Møregaten 14 var i familien Knutsens eie i om lag 90 år, til 1997.
I 1998 ble terrenget rundt huset senket og underetasjen innredet til beboelse.
Flere av husene i tidligere Halvor Lunds gate har beholdt sitt opprinnelige preg, bl.a. huset ovenfor Rogagaten 14, Rogagaten 16, der den eneste større endring er et tilbygg i betong over to etasjer mot Møregaten 14.
Ifølge matrikkelen for Bergen for 1928 ble Halvor Lunds gate ommatrikulert, og husene fikk nye navn; Møregaten, Løbergsveien, Rogagaten og Hordagaten.
Det meste av det gamle er revet
I 1855 startet BMV sin virksomhet i Solheimsviken, og allerede året etter sto den første arbeiderboligen ferdig. I folketellingen for 1900 er det listet opp åtte arbeiderboliger på Solheim med mellom 8 og 24 personer i hvert hus. På et kart fra 1912 ligger syv av disse boligene på eller i umiddelbar nærhet av verksområdet. Dette var en rekke med enkle trehus på halvannen og to etasjer med adresse Solheimsgaten 62-74.
På et kart fra 1925 er det i Damsgårdsveien, tett inntil verftsområdet, merket av et par arbeiderboliger og i Løbergsveien er det markert både et arbeiderpensjonat og en arbeiderbolig.
BMV sin folkeskole, Arbeiderboligen i Løbergsveien var tidligere BMV sin folkeskole som etter nedleggelsen ble innredet til bolig. Skolen var en toetasjes trebygning og hadde i 1896 hele 659 elever fordelt på syv klassetrinn.
Skolen ble i 1892 utbedret og påbygd en etasje. Dette hadde blant annet sammenheng med skoleloven av 1889 som stilte strengere krav både til skolebygninger og undervisning.
Verksskolen ble nedlagt rundt 1915 og bygningen ble i noen år brukt som bolig for arbeidere ved BMV. Huset gikk senere over i privat eie og ble revet i 1978.
Husene i Solheimsgaten og i Løbergsveien sto helt til på slutten av 1950-årene. Da ble de revet i forbindelse med omreguleringen av Fjøsangerveien på slutten av 1970- og begynnelsen av 1980-tallet. Mange av husene var i elendig forfatning, og i dag er det bare nyere boliger på østsiden av Løbergsveien.