Solgunn M. Flaktveit med diktsamling til minne om datteren Audhild

Audhild Flaktveit Moxnes. Foto: Erling Moxnes.

Solgunn M. Flaktveit fra Sollien på Landås har nylig gitt ut diktsamlingen «Alltid nær». Diktene er skrevet til minne om datteren Audhild Flaktveit Moxnes, som brått ble revet bort 1. mars 2004 da hun ble påkjørt ved Stadsporten i Kalfarveien. Tilbake stod en familie på fire, mor Solgunn, far Erling Moxnes og lillebrødrene Martin og Einar, i dypeste sorg.

Solgunn M. Flaktveit har et ønske om at diktene og bildene kan være til trøst for andre som opplever sorg og savn. Ulike foto illustrerer diktene.

Solgunn M. Flaktveit fra Sollien på Landås har gitt ut diktsamlingen «Alltid nær» til minne om datteren Audhild, som ble drept i en trafikkulykke 1. mars 2004.

Solgunn M. Flaktveit fra Sollien på Landås har gitt ut diktsamlingen «Alltid nær» til minne om datteren Audhild, som ble drept i en trafikkulykke 1. mars 2004.

Sorga vert dempa, men saknet er med

– Det har vore både godt og vondt å skriva desse dikta, og dei har vorte til over fleire år, sier Solgunn M. Flaktveit. – Samlinga startar med dikt frå hennar første leveår. Så skriv eg om den vonde tida etter ulykka, om smerta, sorga og saknet. Vidare handlar dikta om at det vert lettare å leva med saknet når håpet og dei gode minna får plass. På sikt vert sorga dempa, men saknet er likevel med.

Opplevelser på turer i fjellet, gjerne alene, har gitt impulser til diktene.

– Det er godt å kunna kjenna på minna vi har, og ta dei fram i gode stunder. Når vi snakkar  om den vi har mista, kan det kjennast som han eller ho er med oss. Slik kan ein føla at den som har gått bort likevel er nær. Eg vonar at dikta kan vera til hjelp for andre som har opplevd sorg og tap, sier Solgunn M. Flaktveit.

Drept dagen etter 17-årsdagen

Audhild fylte 17 år dagen før den fatale ulykken. Audhild bodde hele livet i Sollien og var blant annet aktiv utøver på hardingfele. Hun var med i spelemannslaget som bærer hennes navn, «Audhilds». Til minne om den livsglade 17-åringen ble «Audhild Flaktveit Moxnes sin minnepris til unge utøvarar på hardingfele» opprettet. Prisen blir delt ut årlig.

Stor interesse for boken

Det var boklansering i Litteraturhuset 1. november. Det ble en uforglemmelig kveld med mange til stede, og mange som ikke kom inn. Sigrid Moldestad stod for musikalsk innslag denne kvelden.

alltid-naer-forsideDiktsamlingen er kjøpt inn av Bergen off. bibliotek, Biblioteket på Landås. Den kan kjøpes hos Solgunn Flaktveit, e-post: Thesolgunn@gmail.com. Den selges også i Litteraturhuset i Bergen, Bokhandelen. Boken koster 200 kroner og har 48 sider.

 

Et av diktene fra «Alltid nær».

 

HO VINKAR LETT

Eg stansar opp,

alt rundt meg stilnar,

eg ser ei jente

gå med raske steg!

 

Ho kjem i mot meg

med kjende rørsler,

kjem meg i møte,

ho er eit syn!

 

Det kjende smilet

og handa løfta,

ho vinkar lett,

gleda lyser ut!

 

Eg står i undring,

eg står og ventar

at ho skal koma

at alt blir bra!

 

Men døden har ho,

den eg ser er borte,

i minnet er ho

– ein tur på by`n?

 

Slik var mi dotter,

slik kan eg sjå ho,

på veg og gate

vi møtes slik…..