Gullstrupen Helge Jarl debuterte som artist som 11-åring

Det var stil over påkledningen til The Hunters. Helge Jarl til høyre.

2. juledag 1958 opptrådte 11-åringen Helge Jarl Berentsen som vokalist på en nattiné i Nygårdsparken. Han høstet strålende kritikker og ble raskt et av Bergens fremste popidoler takket være sin nydelige stemme og eminente sceneopptreden.

Helge Jarl Berentsen var født 4. oktober 1947 og var en av de mange i de store etterkrigskullene som tidlig fikk interesse for sang og musikk. Hans tidlige karriere var ikke så forskjellig fra den annen bergenser, Rune Larsen, fikk. Han var ti måneder yngre, født 8. august 1948. Begge hadde de samme gode forutsetningene for å gjøre karriere som soloartister, og begge fant grupper å spille med.

60 års karriere for Rune Larsen

Ti år gammel ble Rune Larsen medlem av bandet The White Shirts i 1960. I 1962 deltok han i en talentkonkurranse sammen med sitt andre band, Black Diamonds. I 1964 TV-debuterte han ungdomsprogrammet Pop-korn, og ble like etter tilbudt plateinnspilling med Philips. Hans første plateinnspilling med Teen Beats kom i oktober 1964, singlen «Y’Arriva»/«Cinderella». Resten av Rune Larsens karriere er velkjent. I sitt 70. år er Rune fortsatt aktiv som artist og for tiden i gang med en omfattende juleturné.

Helge Jarl Berentsen døde for 21 år siden, 24. august 1996, bare 50 år gammel. Han var da adresse Solheimsviken.

Band fra avholdslosjemiljø Bjørnsons gate

I 1961 ønsket 13 år gamle Helge Jarl, som han brukte som artistnavn, et eget band. Det fant han i en gruppe i miljøet rundt avholdslosjen «Ungbirken» i Bjørnsons gate som startet opp under navnet «Helge Jarls Orkester». The Hunters har på Facebook-siden sin laget en oversikt over bandets historie, som deler av denne saken bygger på.

Helge Jarls manager, Ragnar Solheim, engasjerte gruppen til deres første opptreden i Turnhallen på Laksevåg høsten 1961. I den anledning skiftet gruppen navn til «The Hunters». Responsen var så bra at det ble flere engasjementer.

 

The Hunters med antrekk fra Kløverhuset. Helge Jarl nummer tre fra høyre. De øvrige medlemmene var  Kåre Osen (piano), Rolf «Roffy» Hammerstad (trommer), Stein Johannessen (sologitar), Rolf Hove (bassgitar) og Arne Kaalaas (rytmegitar).

Først i januar 1962, etter en del omskiftninger, ble det fast mannskap i gruppen. Gruppen besto da av Helge Jarl (vokal), Kåre Osen (piano), Rolf «Roffy» Hammerstad (trommer), Stein Johannessen (sologitar) Rolf Hove (bassgitar) og Arne Kaalaas (rytmegitar). I løpet av et par år utviklet gruppen seg til et av de mest kjente og mest benyttede bandene i Bergen, med Helge Jarl som vokalist.

Spilte inn penger til instrumenter på Teaterkafeen

Finansieringen av instrumenter ble delvis muliggjort gjennom to månedslange engasjementer på Teaterkafeen. De fleste bandmedlemmene gikk på ungdomsskolen og dro direkte etter skoletid til Teaterkafeen, hvor også middag var en del av betalingen.

Helge Jarl var lenge bandets sentrale stjerne, men i takt med tiden og musikktrenden, gikk bandet mer og mer over til å bli et såkalt «Shadowband».

Flere hundre spilleoppdrag

De nærmeste tre-fire årene hadde gruppen flere hundre spilleoppdrag i Bergen og distriktet rundt. Spesielt populære var skoledansene og de såkalte «sokkedansene». I disse årene førte gruppens popularitet til at kommersielle interesser som konfeksjonsfabrikken Joh. Petersen AS i Fabrikkgaten (Kløverhuset) og Cappelens Musikkforretning benyttet bandet til reklameobjekt.

Helge Jarl og The Hunters deltok under mannekengoppvisning for klær fra Kløverhuset.

Kløverbladet, Kløverhusets husavis, skrev en sak om Helge Jarl og The Hunter.

Om noen få timer går teppet opp for «aftenens vokalist, Helge Jarl», supersanger, orkesterarrangør og primus motor i The Hunters. Kløverhusets supre musikkuniformer (det skulle ellers bare mangle), entrer guttene Kleppestøfergen for å spelle te’ dans på andre siden av bydammen, eller humper i vei til Lysefjorden for å sette litt sving på de trauste osingene.

Helge synes det er gøy å synge. – Du vet, sier han, utover på landet der twister og rocker de, og ser ikkje så mye på meg, men spenning blir det no i hvert fall. Spesielt når eg slipper meg løs i spesiallagete arrangementer… Men konkurransen blant de lokale danseorkestrene er stor. Derfor bruker vi en del av pengene på å fornye instrumentene. No sparer vi forresten til ekkomaskin (som skulle brukt for å gi bedre gjenklang)…

Bandet hadde opptredener på flere nattineer og matineer i Konsertpaleet, sammen med blant andre Kurt Foss og Reidar Bøe, Laila Dalseth, Grynet Molvig. De hadde også flere opptredener på motemesser.

Vant konkurranse om å spille på åpningen av Scala

I august 1963 august åpnet Bergens første offisielle ungdomsrestaurant Scala i Hagerups vei. På audition, i konkurranse med flere av de mest populære bandene i Bergen, ble The Hunters valgt til å spille på åpningen. I lange perioder ble bandet engasjert som husband på Scala. Åpningen ble dekket av NRK Dagsrevyen, ved reporter Ragnar Baartvedt. Alle gutter som ble filmet måtte ha på seg slips.

Annonse for dans i Turnhallen med Helge Jarl som vokalist for The Hunters.

Sa nei til nasjonal lansering

Bandet var videre på turne over fjellet til Østlandet sommeren 1964, med mange spilleoppdrag. I Oslo ble The Hunters, etter forslag fra Ragnar Solheim, innkalt til samtaler med den kjente impresario Jørg Fr. Ellertsen med tanke på en mulig lansering nasjonalt. Delvis på grunn av medlemmenes unge alder, hensynet til skole og utdanning m.m. fant de å måtte takke nei til tilbudet.

I 1965 bleknet «Shadowmusikken». The Hunters dreide mer over mot rhythm and blues, som ikke ble like godt mottatt av publikum. Med den suksessen bandet hadde hatt, tilla gruppens medlemmer ikke det så stor betydning. Det gjorde imidlertid arrangørene. The Hunters ble oppløst. Noen av medlemmene prioriterte utdanning mens andre fortsatte i andre band.

En plateutgivelse for Helge Jarl

Oppløsningen skjedde i forkant av plateopptak i Bergen, de såkalte «Bergen Beat»-innspillingene. The Hunters fikk aldri utgitt egne plater. Helge Jarl er registrert med én plateutgivelse på discogs.com.   Det er Nattvandrer/Rosa Lee, en singelplate som ble utgitt på Decca i 1966 i sjangeren Pop, Folk, World, & Country. Helge Jarl var da 19 år gammel, men kunne allerede se tilbake på en åtte år lang karriere som en av Bergens fremste gullstruper.

 

Kjell Birger Gravdal skrev tekstene til den eneste platen Helge Jarl spilte inn. I november fikk han Kulturprisen for Fyllingsdalen og Laksevåg. Foto Birthe Stenhjem, Bergen kommune.

Begge Helge Jarls tekster var skrevet av Kjell Birger Gravdal, som nå er 82 år og bosatt i Fyllingsdalen. Han har skrevet mange tekster i årenes løp, men det er kun tekstene på Helge Jarls plate fra 1966 som er utgitt på plate.

Tonesatt og fremført i 2005

Da Bergen Kulturforum i 2005 feiret sitt femårsjubileum, foreslo Olaf Sandahl, leder for forumet, overfor Gravdal at han skulle finne frem noen tekster som kunne tonesettes og bli en tilvekst til den eksisterende bergensiana. Helge Riise fra Åsane fikk i oppgave å lage melodier til ni av Gravdals tekster.

Som en del av «Festspill i hverdagen» fremførte Bergen kulturforums sanggruppe «På an igjen» «På kryss og tvers i Bergensvers» i Troldsalen på Troldhaugen i juni 2005.

Kulturpris i 2017

Kjell Birger Gravdal er fortsatt høyst oppegående og mottaker av kulturprisen 2017 for Fyllingsdalen og Laksevåg i november. Han fikk prisen for sin mangeårige innsats med tekst og ord i Bergen Vest. Gravdal skrev sine første dikt i 1961, og har siden bidratt både lokalt og nasjonalt med dikt og viser. Tekstene tar utgangspunkt i hverdagen vi lever i – fra det helt banale til de store eksistensielle spørsmålene. Han har en helt spesiell evne til å formidle tanker, synspunkt og ideer på en slik måte at alle forstår. Utdelingen ble gjort under Amatørkulturkveld på Kulturhuset Danckert Krohn 9. november.