Flinke damer laget bakeklærne for nesten 60 år siden

Katarina, Emma, Fredrik og Aurora lager kakemenn i Gyldenpris bamehage i desember 2002. Femten år senere er barna om lag 20 år, men forklærne fra 1960 er fortsatt i bruk.

Før barna i Gyldenpris barnehage får sette i gang med bakingen i desember får de på seg hvite bakeforklær med tilhørende hodeplagg. Det spesielle med bakeklærne er at de er nærmere 60 år gamle.

I desember 2002 besøkte Årstadposten Gyldenpris barnehage for å se barna bake iført noen flotte og meget gamle forklær.

– De ble laget av velhavende damer i strøket som hadde tid og anledning til å sette seg ned og trylle frem de flotteste små barneklær som tenkes kan. Damene må ha gitt seg god tid, for her er det snakk om nøyaktighetsarbeid. Det spørs om mødrene til dagens barnehagebarn kunne ta på seg en tilsvarende jobb.

Derfor blir da også klærne behandlet med den største forsiktighet og lagt vekk et helt år, til neste førjulsbakst, skrev Årstadposten i desember 2002.

Brukes med stolthet og ydmykhet

15 år senere kan styrer Jorunn Brurås fortelle at forklærne fortsatt er i bruk, nær 60 år etter at kvinner i området laget dem:

– Ja, bakeklærne blir brukt den dag i dag med stor stolthet og ydmykhet. Bakeklærne blir tatt frem til desember hvert år og alle de syv avdelingene gjennomfører en bakedag hver med bakeklærne. Vi er selvsagt redde for utstyret da det er gammelt og etter hvert skjørt, og vi ønsker jo gjerne å kunne beholde det i bruk i mange år fremover, forteller Jorunn Brurås.

Katarina (til venstre) og Aurora i Gyldenpris barnehage i desember 2002. Femten år senere er forklærne fra 1960 fortsatt i bruk.

Årstadposten fortsatte reportasjen:

I Gyldenpris bamehage baker fire barn om gangen. De får utdelt hver sin klump med deig, som skal kjevles ut. I dag er deigen litt fast, så det skal mye kraft og kjevling til for deigen er så tynn at barna kan trykke ut kakene med former med forskjellige figurer. Her er mange å velge mellom. Noen velger å lage store kakemenn, andre foretrekker juletrær eller små stjerner.

– Dette er kakemanndeig, sier Katarina, som legger til at hun liker å bli kalt Katja. Sammen med Emma, Fredrik og Aurora jobber hun energisk med baksten. Noen barn som stikker hodet inn får beskjed om å komme seg ut igjen. Dessuten har de sikkert ikke vasket hendene. For det er viktig før man går i gang med å bake.

Så er brettet med kakene klart til å settes i stekeovnen. De små bakerne tar av seg de flotte bakeklærne og går tilbake til leken. Nye barn står klar til å overta, ganske uvitende om at forklær og hodeplagg de blir utstyrt med har vært brukt av jenter og gutter som i dag er nærmere femti år…

I 2017 kan vi tilføye at de første små bakerne som fikk bruke forklærne nå er i begynnelsen av 60-årene.