Nedlagt barnepark ved Danmarksplass blir plass for ungdom

Arbeidet er i gang med å forvandle den nedlagte barneparken nederst i Ibsens gate til en plass for ungdom. Før sommeren skal plassen være klar til bruk.

Bymiljøetaten i Bergen kommune er i gang med å bygge en plass for ungdom på området til den nedlagte barneparken nederst i Ibsens gate, hundre meter fra Danmarksplass. Plassen skal nyttes til ulike uorganiserte aktiviteter.

Det er en tidligere lekeplass som skal forvandles til flerbruksbane med basketballkurver og sitteamfi. Asfaltflaten skal bli malt i et spennende mønster. Ved flerbruksflaten blir det et utendørs dansegulv og en wi fi-benk med mulighet til å lade telefonen og koble til strøm.

Trampoline og grafittivegg

Det blir benker med parasoll til tak, hengekøyer og trampoliner. Det monteres også et parkourstativ i metall. Huset som har vært nyttet av barneparken skal brukes som grafittivegg. Ellers blir det gressplen og nye trær for å skape en hyggelig atmosfære.

Av ungdom – for ungdom

Bymiljøetaten har utviklet prosjektet, som skal stå ferdig innen sommeren. Områdesatsningen har finansiert deler av tiltaket. I tillegg har prosjektet blitt utviklet sammen med kulturkontoret og ungdom som bor i området. Gjennom en workshop har blant andre 9. trinn forrige skoleår på Ny-Krohnborg skole bidratt med mange innspill som er tatt med videre inn i prosjekteringen og formet innholdet på plassen.

Modeller bygd av elever ved Ny-Krohnborg skole. Foto Katja Bjørseth Barca, Bergen kommune.

Perspektivskisse over plassen slik den skal bli. Illustrasjon Katja Bjørseth Barca, Bergen kommune.

Designkonkurranse

I tillegg til workshop og samarbeid om aktivitetene på plassen har det vært designkonkurranse på mønsteret som skal males på flerbruksbanen. Både Årstad videregående skole, Ny-Krohnborg skole og Tegneloftet har deltatt med til sammen 59 forslag.

Alle har jobbet med design som inviterer til bevegelse og aktivitet, har integrert flerbruksbanen i plassen på nye måter, jobbet kreativt med identitetsskapende design og tenkt på gjennomførbarhet. Det var ti forslag som utmerket seg ved at de hadde inkludert alt dette i ett design. Disse forslagene ble tatt videre i en ny vurdering i finalen.

Viktoria Nupen vant med heldekkende gulv

Av finalistene var det ett design som utmerket seg spesielt. Vinneren, Viktoria Nupen, Interiør/utstillingsdesign fra Årstad videregående skole, har vist en forståelse av rom, ikke kun som flater på et papir, men som fysiske rom som mennesker beveger seg gjennom og oppholder seg i. Designet er et heldekkende gulv, en flate som er oppdelt i flere områder med ulike enkle mønstre og få farger. Dette gir stor grad av gjennomførbarhet og behagelige rom å oppholde seg i.

Formene som er valgt inviterer til nye og kreative måter å bevege seg på. Oppmerkingen til basketball er tydelig og samtidig en del av resten av designet på en enkel og spennende måte.

Gjennom bruk av enkle former har vinneren klart å skape en god plass med et helt eget uttrykk og en egen identitet.

Hederlig omtale til finalistene:

  • Hanne Valsø, 1KDA, Årstad vgs.
  • Veronika Halland, 1KDA, Årstad vgs.
  • Joakim Rostrup, 2KDA, Årstad vgs.
  • Kirell, 2KDA, Årstad vgs.
  • Stine Marie S. Midtun, 2KDA, Årstad vgs.
  • Viktoria Nupen, Interiør/utstillingsdesign, Årstad vgs.
  • Marianne Frønningen 2KDA, Årstad vgs.
  • Viktoria Bruun, 1KDA, Årstad vgs.
  • Sara Helming, Interiør/utstillingsdesign, Årstad vgs.
  • Thea O. Steinbråten, 2KDA, Årstad vgs.