Det flotte nær hundre år gamle fabrikkbygget «Cementstøperiet» i Møllendalsveien 63, ved utløpet av Møllendalselven, får nytt liv som spisested, boliger og kontorer og blir nabo til to blokker med til sammen 38 leiligheter,
Møllendal er de siste årene blitt et urbant område. Enda mer sentralt ble strøket da Bybanen fikk stoppested på Møllendal i 2022. Fortsatt gjenstår store utbygginger, i første rekke på vestsiden av Møllendalselven.
Møllendal er blitt en blanding av eldre og ny bebyggelse. Her ligger barkemøllen med aner tilbake til 1614, nøst fra 1700-tallet, Bergens Roklubs klubbhus og fabrikker som har fått ny bruk. «Cementstøperiet» er altså blant byggene som blir med inn i fremtiden. Bevaring av bygget skaper ikke bare identitet til fortidens Møllendal, men størrelsen gjør at det glir pent inn i omgivelsene.
Begynte med steinknuseverk
Opus Bergen har utarbeidet kulturminnedokumentasjon for planområdet, med fokus på Cementstøperiet. Industriutbyggingen i området startet på begynnelsen av 1900-tallet. Det første som kom var et steinknuseverk ved elven. Norsk Cementindustri AS ble grunnlagt i 1917. Bedriften oppførte administrasjonsbygg og fabrikk på området omkring 1920. Fabrikken var på en etasje med loft og silo i den ene enden. Byggene, tegnet av arkitekt Olaf Jahnsen, er revet, det siste på 1990-tallet. Sementstøperiet, tegnet av arkitekt Westermark, i to etasjer og loft, ble oppført omkring 1922. Steinknuseverket ble innlemmet i bygningskroppen og står fortsatt.
Variert produksjon
Virksomheten omfattet spesialfabrikk for levering av all slags sementvarer, rørprodukter, luftpiper, kunststeinarbeider, gravmonumenter og -rammer, kaminer og andre produkter i marmor og skifer til trapper etc. I 1937 kjøpte bedriften Sel Skiferbrudd på Otta, som fremstilte takskifer og plattinger. Bedriften i Bergen hadde på begynnelsen av 1940-tallet om lag 20 medarbeidere, ifølge Det Norske Næringsliv, Bergen fylke (1945). Produktene ble omsatt over hele landet. Tomten i Møllendal var på drøyt 6 mål, hvorav 2 ½ mål var bebygget.
Første etasje ble i en periode benyttet som stall og arbeidsskur, mens andre etasje senere ble innredet til leiligheter. Omkring 1970 ble loftet innredet til sømrom for firmaet Zorbas salmakervirksomhet.
Cementstøperiet er i hovedsak autentisk utvendig, med unntak av taket, vinduer, dører og garasjeporter.