25 år siden første utgave av Landås-Solheimposten

Hovedoppslaget på Landås-Solheimpostens førsteside 23. august 1993 var spørsmålet om kulturhus på Landås og i Solheimsviken.

I morgen er det 25 år siden Årstad fikk lokalavis. Tirsdag 24. august 1993 ble 15.000 eksemplarer av Landås-Solheimposten fordelt i postkasser og oppganger på Landås, Minde og Løvstakksiden. Avisen hadde 24 sider, var trykket hos Bladet Hordaland på Voss og ble distribuert av Sjursens Distribusjons Service på Voss. Navnet ble senere endret to ganger, først til Landåsposten da dekningsområdet ble innkrenket til Landås og Minde, deretter Årstadposten da Årstad bydel ble etablert. Til desember 2015 kom avisen som papiravis, på det meste en gang i måneden, siden som nettavis.

Dette var Landås-Solheimpostens hilsen til leserne i første nummer.

Utbyggingen kom i området som i dag har navnet Kronstadparken, men den kom mye senere enn utbyggerne hadde forventet.

Redaktør Hans D. Fasmer og journalist Svanhild Veland hadde skrevet stoffet i første nummer, som bestod av en blanding intervjuer og kommunalt stoff. Hovedoppslagene på førstesiden fortalte om kulturhusplaner på Landås og i Solheimsviken, og om muligheter for bygging av 600 boliger og 100.000 kvm næringsbygg på Kronstad. Jan Westgaard hadde mistet jobben og satset på å mekke sykler på sitt eget verksted, Pedalen, i Kronstad jernbanestasjon. I Løbergsveien og Rogagaten holdt to indere liv i nærbutikken, og i Årstad kirke skulle Signe Sandberg innsettes som residerende kapellan.

Andre saker var ønsket annonsering av stoppesteder for bussen, fartsdempere i Vognstølen og Lægdene og etablering av stiftelsen «Reperbanen i Bergen».

Ragnhild Kristing i Gravferdshjelpen var blant dem som var intervjuet i første nummer av Landås-Solheimposten.

Blant dem som var intervjuet var Ragnhild Kristing (48), som i halvannet år hadde drevet Gravferdshjelpen på Landås.

– Det tåles ikke feil i denne bransjen. Bare det å glemme en liten sløyfe er noe som en aldri får sjansen til å rette opp igjen. Men for meg er det likevel et privilegium å ha nettopp dette yrket, sa Kristin i intervjuet. Bedriften holder fortsatt til i samme bygg i Hagerups vei.

Et kvart århundre senere er det særlig interessant å lese sakene som fortalte om hva som skulle skje og se på utviklingen som virkelig har skjedd. Konklusjonen kan kokes ned til tre ord: ting tar tid, stort sett mye lengre enn man regner med.

Det var ikke aktuelt å annonsere holdeplasser, men det kom .mange år senere.

Annonse for Hope Frukt og Dagligvarer. For en del varer har prisen steget kraftig på 25 år, men kjøttdeig, koteletter, brus og Grandiosa kan vi få til samme pris i dag.