Tarjei Strøm klar med ny sesong av «Ukjent arving»

Tarjei Strøm er programleder for en ny sesong med Ukjent arving. Foto Ronald Hole Fossåskaret, NRK.

Den populære TV-serien «Ukjent arving» har premiere på sesong 2 søndag 4. september på NRK1 og nett-TV. Serien er produsert av NRK Vest og skal gå seks søndager utover. Som for sesong 1, som hadde premiere høsten 2020, er Tarjei Strøm (43) programleder. Han har bodd i Årstad-området store deler av livet og bor nå i Hjelms vei på Minde.

Hvert år er det folk i Norge som går glipp av store arvebeløp, fordi ingen vet om dem. Tarjei Strøm jakter ukjente arvinger; vil han finne dem? Sesong 1 bestod av fem programmer som fortsatt ligger ute på NRK nett-TV.

Sesong 2 består av seks programmer. Slektsforsker Kai-Samuel Vigardt, som i en årrekke har hjulpet hundrevis av personer med hvor forfedrene deres kom fra, leter i arkivene, mens Tarjei møter venner og kjente til de avdøde.

Tatjana fra Ukraina kom som flyktning til Norge og bodde i Bergen resten av livet. Foto NRK

Jenta uten barndom

Første episode har tittelen Jenta uten barndom. Tatjana fra Lviv i Ukraina ble helt alene bare ti år gammel, da hun kom bort fra familien sin under andre verdenskrig. Hun kom som flyktning til Norge og bodde i Bergen resten av livet. Hun prøvde å finne søstrene og familien, men fant de andri. Klarer Tarjei å finne dem nå, nesten 80 år senere?

I andre episode, Sjømannens millioner, forteller om Arne fra Oslo. Kirken var tom da Arne ble begravd. Hadde han virkelig ingen, eller finnes det noen som kan arve millionene hans?

Styrk Vangen Lirhus var kaféverten på Voss som alle kjente. Men hvem er berettiget til arven på 15 millioner? Foto NRK.

I tredje episode, Kafévertens formue, er Styrk Vangen Lirhus fra Voss hovedpersonen. Han kjente alle og alle kjente ham. Da han fikk slag, mistet han taleevnen. Han fikk aldri sagt hvem som skulle arve de 15 millionene hans.

Fjerde episode, «Blomsterpikens største ønske», forteller om Evelyn fra Bodø som levde sitt voksne liv på Kjerringøy. Hun var en fattig jente, men hadde likevel halvannen million på sparekontoen sin da hun døde.

Femte episode, «Født i skam», forteller om Bjørn Rudolf fra Slitu i Østfold som ble født utenfor ekteskap. Fins det arvinger etter ham?

Sjette episode, «Gutten som ikke fantes», forteller om Svein Olav, som levde store deler av livet på institusjonen «Emma Hjorts hjem» i Bærum. Han ble født under krigen, og faren forsvant sporløst.

Både svensk og dansk TV har laget tilsvarende programmer. Også disse kan sees på NRK nett-tv.

Mellom 10 og 20 mennesker dør årlig i Norge som ikke har skrevet testamente og som myndighetene ikke klarer å finne frem til eventuelle arvinger. Beløpene disse etterlater seg kan være flere millioner kroner. I «Ukjent arving» prøver Tarjei Strøm og hans medarbeidere å finne rettmessige arvinger.
Bak hvert program ligger omfattende detektivarbeid, bl.a. i arkiver i inn- og utland. Selv om arven er utgangspunktet for jakten er det menneskene, slekten og historien som står sentralt.

Trommeslager og programleder

Tarjei Strøm er kjent både som musiker/disk jockey og som programleder i radio og TV. Som trommeslager har han spilt med en rekke norske band og artister, bl.a. Magnet, Black Diamond Brigade, Datarock, Lars Vaular, Kjartan Lauritzen, Ylvis, Maria Mena, Knutsen og Ludvigsen og Simens Tørketrommel. Sommeren 2015 var Strøm vikartrommis i Turboneger, bl.a. på Copenhell-festivalen.

Første gang vi leser om Tarjei Strøm er i BA 27. mai 1996. Sammen med «barnestjernen» Audun Waage, Mads Berven og Ivar Vogt hadde Tarjei Strøm startet bandet «:mute». Audun Waage (15) hadde med sin trompet kommet til verdensfinalen i TV2 sin Talentiade. Bandet skulle spille på Sardinen under Nattjazzen samme kveld. Etter fire års jazzstudier i London har Waage i mange år hatt Barcelona som sitt musikalske utgangspunkt. Strøm har fartet verden rundt som trommeslager, men har hatt Bergen som base.

– Grådig forelsket i Bergen

– Jeg er grådig forelsket i alt som har med Bergen å gjøre, sa 24 år gamle Tarjei Strøm i et intervju med BA i 2003. Samme år skulle Europa erobres med Ralph Myerz & The Jack Herren Band.

Liveshowene deres fikk et stort rykte på seg både i Norge og resten av Europa om at de kombinerte diverse slaginstrumenter og pyroteknikk. I juni 2004 ble bandet første norske band som spilte på hovedscenen i engelske Glastonbury, som er blant verdens største utendørs musikk- og performancefestivaler.

Det ble turneer verden rundt, men Tarjei Strøm «er alltid glad når flyet lander på Flesland og ralphene er hjemme etter en lang turné. Da blir vi ofte emosjonelle og holder hverandre i hendene under innflygingen med en tåre i øyekroken», sa han til BA i juni 2006.

Siden 2009 har Strøm også gjort seg bemerket som programleder for en rekke programmer på radio og TV. Blant NRK1-programmene kan nevnes Sommerbåten (2015) med Carina Olset og Norge Nå (2018), der han alternerte med Rune Nilson. I 2016 ledet han talentkonkurransen The Stream på TV 2. Sammen med Totto Mjelde har han vært programleder i radioprogrammene SEXY på NRK P3 og Stjernepose på NRK P13 (januar 2014 – oktober 2016). Han har også vært fast musikkmytespesialist i NRK P1s program Norgesglasset.

Andre programmer Strøm har ledet:

Strøm har også vært programleder for TV 2s høstlansering (2016) og for åpningen av Sykkel-VM i Bergen (2017)