Hundre år gammel kisteveit får sin avløsning

Dette bildet tok Widerøe's Flyveselskap i godvær 1. juni 1963. Bergen Vann har stadig mer nedbør i tankene når hundre år gammel kisteveit i Fjøsangerveien skal erstattes med borehull med diameter på 120 cm. Det vil trygt føre regnvann fra Løvstakksiden til Solheimsvatnet også ved stor nedbør. Widerøe-samlingen, Universitetsbiblioteket i Bergen.

Kombinasjonen stadig mer overvann og bratte fjellsider som raskt bringer vannet til avløp skaper utfordringer for Bergen Vann. Under Fjøsangerveien ved Solheim gravplass ligger en kisteveit (gjenmuret grøft som drenerer vannet) fra 1925 som ikke klarer å håndtere stadig økende mengder med overvann. I en stor overvannshendelse vil systemet bli overbelastet noe som kan føre til oversvømmelse. Det er derfor ønskelig å erstatte kisteveiten med et borehull på 120 cm i diameter som har tilstrekkelig kapasitet til å føre overvann videre til Solheimsvatnet. Prosjektet omfatter ca. 180 m med ny overvannsledning, ca. 40 m med borehull og
tilhørende kummer og sandfang. Prosjektet har en totalkostnad på 26 mill.

Må rense rent overvann

Kisteveiten får vann fra store deler av Løvstakksiden. Når veiten når sin kapasitet, går vannet i overløp via avløpsledninger og videre til renseanlegg. Dette medfører unødvendig ressursbruk til rensing av rent overvann. Ved store nedbørshendelser går fellesledningene i overløpsdrift noe som medfører at urenset spillvann (kloakk) slippes ut i Puddefjorden. Dette er spesielt uheldig i lys av nylig gjennomført prosjekt med tildekking av bunnen i Puddefjorden og en vedtatt målsetning om utbedring av vannkvalitet i fjorden.

Det prosjekterte overvannsystemet vil avlaste dagens fellessystem, noe som fører til mindre overløpsdrift samt reduksjon av mengden avløpsvann som må renses på kommunale renseanlegg. Rent overvann skal tilbakeføres til naturlig vassdrag istedenfor å gjennomgå en unødvendig og kostbar renseprosess.

Utvalg for miljø og byutvikling behandler saken på sitt møte 23. oktober.