Sofus Madsens Sprinteren må vike for nye studentboliger

Billedhugger Sofus Madsen bronseskulptur Sprinteren er påp vei bort fra sørtribunen på Brann Stadion, der den har stått siden 1952.

Billedhugger Sofus Madsen bronseskulptur Sprinteren er klar for sin andre vandring på 88 år. Skulpturen kom på plass på Brann Stadion i 1930, etter at idrettsinteresserte bergensere hadde gitt midler til realiseringen. Siden 1952 har Sprinteren stått på utsiden av sørtribunen. Nå er tribunen i ferd med å bli revet for å gi plass til studentboliger og ny tribune. Det blir lite plass til en skuklptur foran nybygget.

Sprinteren er blitt pakket inn i plastpresenning og klar for ny permanent plassering, mest sannsynlig på andre siden av Idrettsveien. Her vil skulpturen til mesteren fra Kanonhaugen på Landås få selskap av Per Ungs bronseskulptur fra 1995 av Roald Kniksen Jensen.

Mange synes kanskje det er rart at det står en sprinter utenfor Brann Stadion. Friidrett var imidlertid i mange år en sentral gren i Ski- og fotboldklubben Brann, som var navnet da klubben ble startet i 1908. Foruten ski og fotball hadde Brann grener for ishockey, håndball og bordtennis. Det var først i 1987 at Brann ble en ren fotballklubb.

Kunne havnet i Paris

Sprinteren har en litt spesiell historie: til en skulpturkonkurranse i forbindelse med De olympiske leker i Paris i 1924 sendte Madsen inn et utkast over den moderne idrett. Her inngikk Sprinteren som midtfigur i et tenkt monument med relieffer på hver side. Ifølge Store Norske Leksikon  «forestiller det en naken mannsfigur liggende klar i startgropen og er typisk for den maskuline viljes- og kroppsdyrkelse som var så karakteristisk i tiden, og som vi også finner i Viljen».

Her stod Sprinteren utenfor sørtribunen på Brann Stadiion fra 1952 til ut på nyåret 2018.

Mest sannsynlig blir Sprinteren flyttet til sørsiden av Idrettsveien, ved siden av en annen bronseskulptur, minnesmerket over Roald Kniksen Jensen, laget av Per Ung og avduket i 1995.

Slik blir sørtribunen på Brann stadion med studenthybler i front. Foto Og Arkitekter AS.